Werknemersaandelen kopen: wat zijn de voordelen?

  Het merendeel van de informatie over werknemersaandelen is geschreven ter informatie voor bedrijven, of voor de directie daarvan. Ook de meeste onderzoeken kijken slechts naar het voordeel voor bedrijven, en niet per se voor de werknemers. Dit is logisch, zij zijn degenen die uiteindelijke beslissing nemen over de uitvoer van dit soort projecten. Echter, zij hoeven niet per se de initiatiefnemers te zijn. Ook als werknemer kunt u dit soort plannen voorleggen. Maar het belangrijkste is: waarom zou u eigenlijk als werknemer aandelen willen kopen in het bedrijf waar u werkt?

  Risico’s

  Wanneer u als werknemer aandelen koopt in het bedrijf waar u werkt heeft dat veel voordelen voor het bedrijf: werknemers met aandelen zijn trouwer, blijven langer werknemer in zijn gemotiveerder, maar wat betekent het voor u als werknemer? In principe gaat u namelijk in dubbel inkomensrisico aan, door niet alleen uw tijd maar ook uw spaargeld in het bedrijf te stoppen. Wat u krijgt hiervoor terug? Wij hebben drie voordelen op een rijtje gezet.

  Voordeel 1: Dividend

  Wanneer u werkt krijgt u in ruil daarvoor salaris, maar wanneer u uw vermogen investeert in aandelen krijgt u daarvoor dividend, oftewel een deel van de winsten. U steekt dus vermogen in uw bedrijf, maar daar krijgt u weer een financiële beloning voor. Omdat u ook bij de organisatie werkt, weet u heel goed hoe het met uw investering gaat en kunt u er zelf invloed op uitoefenen. Wanneer u zich samen met uw collega's inzet voor een goed bedrijfsresultaat, zal het dividend over de aandelen ook stijgen.

  Als medewerkeraandeelhouder wilt u dan ook graag inzicht over de financiën van de onderneming en wilt u weten waar en hoe u het verschil kan maken. U kunt op allerlei terreinen meedenken. Denk aan kostenbesparingen, efficiëntie van processen, samenwerken met collega's, elkaar helpen en ondersteunen, hogere omzet genereren, deadlines halen, problemen signaleren, klanttevredenheid etc. etc.

  Voordeel 2: een beter bedrijfsresultaat 

  Aan de hand van verschillende onderzoeken uit binnen- en buitenland en onze praktijkervaringen uit de praktijk kunnen we concluderen dat bedrijfsbrede aandelenplannen leiden tot een verbetering van het bedrijfsresultaat. Waarom is dat een voordeel voor als werknemer?

  Bedrijven met een brede regeling vinden winst, omzet, financiële positie en continuïteit erg belangrijk. Zij vertonen veel kenmerken van familiebedrijven. Medewerkers zijn een belangrijke asset voor deze bedrijven.
  De bedrijven doen op het gebied van HR-beleid en hebben een duidelijk beleid voor het binden, boeien en belonen van de medewerkers.

  Een beter bedrijfsresultaat vergroot de kans op het voortbestaan van het bedrijf waar u werkt en verlaagt daarmee het risico op verlies van uw baan of verlies op uw investering in werknemersaandelen.

  Voordeel 3: Zeggenschap en betrokkenheid

  Behalve dividend en een beter bedrijfsresultaat, krijgt u nog iets terug voor uw investering, en dat is namelijk inspraak.Bij de brede regelingen zien we altijd een mate van inspraak terugkomen. Bij rechtstreeks aandeelhouderschap zit u zelf in de AVA en bij certificaten vertegenwoordigd het bestuur van de STAK uw rechten in de AVA en heeft een getrapte inspraak. Verder zien we bij brede regelingen veel verantwoordelijkheden en inspraak op de werkvloer terugkomen.

  Bovendien blijkt uit onderzoek dat door alleen al mede-eigenaar te zijn van je bedrijf dit al meer betrokkenheid en interesse oplevert voor het reilen en zeilen van het bedrijf en tot een positieve sfeer op de werkvloer kan leiden. De bedrijven met een brede participatie zijn leuker om voor te werken.

  Terug naar FAQ