Wat kost een participatieregeling?

  Dat is uiteraard geheel afhankelijk van wat u gaat doen. 

  Voor een managementparticipaties heeft u in ieder geval de volgende zaken nodig:
  1. Waardering aandelen
  2. Aandeelhoudersovereenkomst
  3. Notaris 
  Wellicht is het ook handig om een directiestatuut op te stellen. Kiest u voor certificaten van aandelen, dan moet er ook een reglement worden gemaakt en een STAK worden opgericht.
  Maar wat het allerbelangrijkste is dat u met iemand kunt sparren over wat u wilt afspreken en wat u weet wat u wel wilt en wat niet. De spelregels goed vastleggen is het allerbelangrijkste. Hiervoor heeft u een goede jurist nodig. Bovenstaande begint bij ongeveer 7.500,- euro. 

  Voor een brede aandelenregeling moeten er een aantal zaken meer worden gedaan. Meestal wordt voor een STAK met certificaten van aandelen gekozen, wat een meerprijs betekent in het begin. Er moet een reglement worden opgezet, des structuur goed worden uitgedacht, de bestaande notariële stukken moeten worden nagelopen en cruciaal bij een brede regeling is de communicatie met het personeel. De kosten van een brede regeling zijn daardoor bij de start hoger dan van een managementparticipatie.

  Wellicht onnodig om te zeggen, maar hoe ingewikkelder de regeling hoe duurder alle onderdelen worden.

  SNPI doet zowel managementparticipaties, als brede regelingen. Voor bijna alle dienstverlening heeft SNPI vaste bedragen ingesteld. Voor het invoeren van een brede regeling bieden wij een volledig implementatiepakket tegen een vaste prijs. U weet zo vooraf precies wat het kost om SNPI in te huren en wat wij doen.

  Het enige dat SNPI niet zelf kan doen is waarderen en stukken notarieel vastleggen. Voor deze zaken heeft u een Register Valuator nodig die aangesloten is bij de NIRV en een notaris. 

  Verder kan het soms ook nodig zijn om een fiscalist naar de regeling te laten kijken bij bijzonderheden en aparte constructies. Maar bij eenvoudige regelingen is dat vaak niet nodig en weet uw eigen accountant vaak voldoende.

  Terug naar FAQ