Wat kost een waardering?

  Het laten waarderen van een niet-beursgenoteerde onderneming is helaas niet heel goedkoop. Het is heel verleidelijk om uw eigen accountant dit te laten doen op basis van een eenvoudige formule. Bijvoorbeeld zoveel keer de winst. 

  U moet zich realiseren dat de waardering één van de belangrijkste onderdelen van de medewerkersparticipatie. Waarom is dit zo belangrijk?

  Een goede waarderingsgrondslag is belangrijk voor het slagen van de regeling. De waarderingsgrondslag geldt niet alleen bij de start, maar wordt elk jaar toegepast voor het bepalen van de waarde van de aandelen. Wanneer de waardering niet goed is opgesteld, dan zal dit later problemen geven. Denk aan een hoge koers, terwijl iedereen weet dat het minder goed gaat of andersom. De grondslag en dus ook de koers moet immers een goede weerspiegeling zijn van de actuele situatie.

  De waardering moet derhalve op basis van een DCF-methodiek zijn uitgevoerd en op basis van de DCF berekening kan er door de waardeerder een waarderingsgrondslag worden geformuleerd. 

  Niet alleen is deze waardering belangrijk voor uw eigen medewerkers. Het is ook essentieel voor de Belastingdienst. Wanneer de waardering is uitgevoerd door een Register Valuator aangesloten bij de NIRV, dan heeft u aanzienlijk minder risico bij een controle van de Belastingdienst, dan wanneer u zelf een formule heeft bedacht op x keer de winst. De waarde moet immers aansluiten bij de waarde in het economisch verkeer. 

  Een waarderingsrapport van een NIRV waardeerder begint bij € 5.500,- tot € 6.000,-
  SNPI werkt al meer dan 15 jaar samen met Ben Kaal van FBM.

  Terug naar FAQ