Winstdeling/bonus

  De lichtste vorm van financiële participatie is om medewerkers mee te laten delen in de winst van de onderneming. Winstdeling is eenvoudig toe te passen en met een paar goede richtlijnen kunt u hier al snel mee aan de slag. 
  Bij voldoende winst vindt er een winstuitkering plaats. Bij tegenvallende resultaten blijft deze uitkering achterwege. 

  Bedrijfsbrede winstdeling kan mooie effecten sorteren. De kosten zijn laag en er zijn geen risico’s voor de medewerkers. De effecten zijn positief wanneer het om een echt leuk bedrag gaat. Bestaat de winstdeling uit enkele tientjes, dan kan een persoonlijk bedankje en een leuke cadeaubon wellicht meer effect hebben.

  Nadelen zijn dat de effecten van korte duur zijn, het draagt niet bij tot eigenaarschap en het beloont gedrag uit het verleden, niet voor de toekomst. Het is uiteindelijk ook een dure regeling, omdat er veel belasting over wordt betaald.  

  Bonus is vaak gekoppeld aan persoonlijke resultaten, en kan daardoor minder positieve effecten hebben op het geheel. Verder heeft een bonusregelingen dezelfde voor- en nadelen als winstdeling. Maar bonussen kunnen heel goed werken bij commerciële functies en duidelijke objectieve targets. Targets die de gehele organisatie ten goede komen en geen targets die tegengestelde belangen aanmoedigen. 

  Terug naar FAQ