Opties

  Een optie is een recht om in de toekomst aandelen te kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Er is een bepaalde looptijd. Opties zijn een recht en geen plicht. 

  Medewerkers hebben het recht om de aandelen meteen te verkopen bij het uitoefenen van een optie. Bij niet-beursgenoteerde bedrijven moet er dan wel een koper gevonden worden (de bv of een andere aandeelhouder). 

  Opties komen daarom vaker bij beursgenoteerde bedrijven voor. Voor niet-beursgenoteerde bedrijven zijn opties niet heel handig. Opties richten zich op koersstijgingen van de aandelen. Heeft de organisatie geen aandelenregeling, dan zal toch jaarlijks de koers van de aandelen moeten worden uitgerekend. Niet-beursgenoteerde bedrijven richten zich niet altijd alleen maar op koersstijgingen, maar meer op continuïteit en een financieel gezond bedrijf met een mooie winst om weer te investeren in het bedrijf of als dividend uit te keren aan aandeelhouders. 

  Het uitkeren van winst betekent dat de koers van de aandelen niet of minder zullen stijgen. Optie-houders willen graag maximale koersstijgingen. De belangen van optie-houders en aandeelhouders kunnen niet gelijke zijn en de vraag is of opties wel passen bij niet-beursgenoteerde ondernemingen.

  Bij start-ups komen optieregelingen vaker voor, maar ook voor die organisaties zijn optieregelingen in Nederland niet fiscaal de beste route om te nemen.

  Belastingtechnisch is een optie in Nederland niet interessant voor een medewerker. In bijvoorbeeld de VS is dat heel anders. Bij het uitoefenen van de optie moet in ons land belasting worden betaald over de gehele winst (werkelijk prijs verkocht aandeel minus koopprijs). De laatste jaren zien we dat opties steeds minder voorkomen in Nederland. 

  Verder weten wij uit onderzoeken dat optieregelingen meestal niet leiden tot aandelenbezit van medewerkers. Uit de praktijk blijkt dat medewerkers de aandelen moeten verkopen om de belasting te kunnen betalen.
  Ook blijken opties geen positieve effecten te hebben op de bedrijfsresultaten van een onderneming. Het blijkt uit onderzoek van Poutsma en Braam zelfs negatieve effecten te hebben, zelfs als je aandelenopties bedrijfsbreed toepast.

  Terug naar FAQ