SARS

    Dit is een winstdeling voor het personeel op basis van de koersstijging van de aandelen. Handig voor beursgenoteerde bedrijven, snel groeiende bedrijven of als er geen aandelen meer beschikbaar zijn. Of als de organisatie geen aandelen beschikbaar willen stellen voor het personeel. SARS richten zich op groei en een grote stijging van de koers. 

    Voor niet-beursgenoteerde bedrijven is deze vorm van winstdeling omslachtig. Is er geen aandelen- of certificatenregeling, dan zal jaarlijks de koers van de aandelen moeten worden berekend om de SARS te kunnen berekenen. Of moet men een fictieve formule gaan bedenken voor de koers. In dat geval kan je net zo goed voor een reguliere winstdeling kiezen die rekening houdt met de toekomst.

    Voor vestigingen in het buitenland of als de moeder een buitenlandse vennoot is, dan kan het handig zijn om een SARS op te zetten. Het is niet altijd mogelijk om een aandelenplan bij een dochter op te zetten. 

    Phantom shares werken net zo. Een medewerker krijgt zogenaamd aandelen en op basis van dit virtuele bezit ontvangt men dan een winstdeling. 

    Een SARS is dus gewoon een winstdeling en heeft derhalve dezelfde eigenschappen en de voor- en nadelen van een winstdeling of bonus.

    SARS wordt veel geadviseerd door accountants als zijnde een echte vorm van financiële medewerkersparticipatie. Daar zijn wij het bij SNPI niet mee eens. Een SAR of SARS is een winstdeling gebaseerd op de aandelenkoers. Prima als toevoeging op de arbeidsvoorwaarden, maar geen echte participatie. Verder wordt een SAR/SARS net zo belast als een winstdeling. Een gewone winstdeling kan ook rekening houden met de toekomst en is vaak makkelijker uit te leggen aan de medewerkers. 

    Echte participatie betekent dat iemand iets bezit. Echt eigenaarschap is een hele andere vorm van financiële participatie met andere effecten, andere fiscale effecten en andere implementatie. Iets echt bezitten heeft hele andere effecten dan de kans op het verkrijgen van een winstdeling in de toekomst. 

    Terug naar FAQ