Wat is een lucratief belang?

    Wat is een lucratief belang?
    Een lucratief belang ontstaat wanneer een werknemer via aandelen, certificaten of andere vormen van eigendom meedeelt in de winst of waardestijging van het bedrijf waar hij of zij werkt, onder voorwaarden die fiscaal gunstig of aantrekkelijk zijn.

    In Nederland is een lucratief belang specifiek geregeld in de wet en heeft het vooral betrekking op aandelen of certificaten die onder bijzondere voorwaarden zijn uitgegeven. Bijvoorbeeld:

    • De aandelen zijn verkregen tegen een lagere waarde dan hun werkelijke marktwaarde.
    • Er zijn afspraken gemaakt waarbij de aandelen of certificaten in de toekomst een gegarandeerde winst of uitkering opleveren.
    • Het risico dat normaal met aandelen gepaard gaat, wordt deels weggenomen door afspraken met het bedrijf.

    Wat betekent dat voor medewerkers?
    Als je een lucratief belang hebt, zijn de inkomsten die je hiermee verdient (zoals een waardestijging of dividend) meestal belast als inkomsten uit werk in box 1 en niet als inkomen uit vermogen in box 3. Dit betekent dat je meer belasting betaalt over deze inkomsten, omdat box 1 een progressief tarief heeft.

    Waarom is dit relevant voor medewerkersparticipatie?
    Bij het opzetten van medewerkersparticipatieregelingen bij een niet-beursgenoteerde onderneming is het waarderen van de onderneming en de aandelen een heel belangrijk onderdeel.
    Een niet goed uitgevoerde waardering van de aandelen kan bij een controle door de Belastingdienst worden aangemerkt als lucratief belang en fiscaal grote gevolgen hebben voor de medewerkers.

    SNPI adviseert om de waarde te laten vaststellen door een Register Valuator aangesloten bij de NIRV, bijvoorbeeld onze Partner FBM in Nieuwegein.

    Voorbeeld
    Stel dat je als medewerker aandelen mag kopen voor een prijs die veel lager ligt dan de huidige waarde op de markt. Dit kan aantrekkelijk lijken, maar het kan ervoor zorgen dat de Belastingdienst dit als een lucratief belang beschouwt, waardoor je over de waardestijging extra belasting betaalt.

    Terug naar FAQ