Winstdeling/bonus

    De lichtste vorm van financiële participatie is om medewerkers mee te laten delen in de winst van de onderneming. Winstdeling is eenvoudig toe te passen en met een paar goede richtlijnen kunt u hier al snel mee aan de slag. 
    Bij voldoende winst vindt er een winstuitkering plaats. Bij tegenvallende resultaten blijft deze uitkering achterwege. 

    Bedrijfsbrede winstdeling kan mooie effecten sorteren. De kosten zijn laag en er zijn geen risico’s voor de medewerkers. De effecten zijn positief wanneer het om een echt leuk bedrag gaat. Bestaat de winstdeling uit enkele tientjes, dan kan een persoonlijk bedankje en een leuke cadeaubon wellicht meer effect hebben.

    Bonus is vaak gekoppeld aan persoonlijke resultaten, en kan daardoor minder positieve effecten hebben op het geheel. Verder heeft een bonusregelingen dezelfde voor- en nadelen als winstdeling. Maar bonussen kunnen heel goed werken bij commerciële functies en duidelijke objectieve targets. Targets die de gehele organisatie ten goede komen en geen targets die tegengestelde belangen aanmoedigen. 

    Tegenwoordig zie je ook steeds meer vormen van winstbewijzen voorbij komen. Bij een winstbewijs betaal je een bedrag voor een deel van de winst. 

    Nadelen van alle soorten winstdelingen zijn, dat de effecten van korte duur zijn, het draagt niet bij tot eigenaarschap en het beloont gedrag uit het verleden, niet voor de toekomst. Het is uiteindelijk ook een dure regeling, omdat er vaak veel belasting over wordt betaald.  

    Wil je als organisatie meer resultaten zien op de werkvloer, dan zal je moeten gaan kijken naar echt eigenaarschap van de medewerkers. Kijk dan eens naar aandelen en certificaten. 

    Terug naar FAQ