Zijn aandelen echt riskante cadeaus?

  Aandelen of certificaten van aandelen zomaar cadeau geven aan de medewerkers zonder een goed strategisch of uitgewerkt plan. Dat is inderdaad nooit een goed idee. 

  Medewerkers heel veel aandelen of certificaten geven is nooit een goed idee. Geven is psychologisch anders dan wanneer men de aandelen moet kopen. Het effect van gegeven aandelen is minder dan wanneer de aandelen zijn gekocht door de medewerker. Als men de aandelen moet kopen, dan is dat een bewuste keuze en zijn de effecten groter. 

  Te veel aandelen onderbrengen bij uw medewerkers is vaak niet verstandig en voegt ook weinig toe. Iedereen een beetje werkt beter dan een paar heel veel. Alleen die medewerkers die partner zijn of een managementpositie hebben zouden wellicht meer aandelen of certificaten kunnen verwerven. Dat laatste is echter een keuze. 

  Wilt u alleen cadeautjes geven, dan moet u nadenken over winstdeling en andere soorten van bonussen. Aandelen en certificaten zijn eigendomsrechten en maken medewerkers mede-eigenaar. Niet alle medewerkers willen mede-eigenaar zijn van het bedrijf. Medewerkers die de aandelen zien als een puur financiële belegging, kunnen beter geen aandelen in het eigen bedrijf kopen.

  Medewerkers mede-eigenaar maken met aandelen of certificaten is alleen riskant als u geen goed plan heeft om dit te doen. Alleen maar binden van mensen is meestal niet voldoende grond voor een aandelenregeling.

  Aandelenplannen zijn bedoeld om samen te ondernemen, informatie met elkaar te delen, samen de winsten te delen als het goed gaat, te streven naar continuïteit en als het minder gaat, samen de schouders eronder zetten. Doe je dat op een goede manier, dan is het helemaal niet zo riskant en zorgt een brede regeling voor stabiliteit en continuïteit. 

  Terug naar FAQ