Fiscaliteiten
Qua fiscaliteiten voor medewerkersaandelen zou het in Nederland nog wel wat beter kunnen. Maar het Nederlands fiscaal stelsel heeft in de basis een aantal hele positieve regelingen voor aandelenbezit.
Zo is dividend geheel onbelast. De BV betaalt dividendbelasting, maar de dividendbelasting kan worden teruggevraagd via de jaarlijkse individuele belastingaangifte van de medewerker (particulier).
De waardestijgingen op aandelen worden opgegeven in box 3 en in box 3 is er een heffingsvrije voet. Medewerkers met weinig vermogen betalen door de heffingsvrije voet heel weinig tot geen belasting. zie ook box en box 3.
Pas wanneer het aandelenbezit significant is, gaat een medewerker meer belasting betalen in box 3. Wanneer de belastingdruk te hoog is geworden in box 3, dan kan overwogen worden om het bezit in aandelen naar box 2 over te brengen. SNPI kan je daarbij helpen.
Het schenken van aandelen of certificaten van aandelen aan medewerkers is qua belastingen relatief ongunstig. Past het binnen uw werkkostenregeling, dan is dat perfect, maar meestal is de werkkostenregeling te beperkt en kun je de kosten hier niet in kwijt.
Het schenken van aandelen niet aftrekbaar is voor de vennootschapsbelasting. Een winstdeling is bijvoorbeeld wel aftrekbaar voor de VPB. Wil je iets schenken, dan kun je beter een winstdeling uitkeren en de medewerkers zelf te laten besluiten of zij van het netto bedrag aandelen willen kopen.
SNPI is in principe voorstander van het voorleggen van een medewerkersparticipatie aan de belastingdienst. Na een akkoord van de belastingdienst, weet je zeker dat de beleggingen van de medewerkers in box 3 vallen en zijn er geen onaangename verrassingen achteraf.
Maar het voorleggen aan de Belastingdienst is een tijdrovend proces en de uitkomst niet zeker. Je kunt er ook voor kiezen om het protocol van SNPI ten aanzien van waarderingen te volgen en de regeling niet voorleggen. Mochten er toch problemen zijn met de Belastingdienst na afloop, dan helpt SNPI je met het beantwoorden van de vragen.
Terug naar FAQ