Fiscaliteiten

    In Nederland zijn er geen gunstige fiscaliteiten voor het bezitten van aandelen door de medewerkers van een bedrijf of het schenken van aandelen (en hieraan gerelateerde vormen van aandelen) aan medewerkers.
    Hebben zij eenmaal aandelen - of vormen van aandelen - in handen dan zijn de waardestijgingen onbelast.

    Bij een minderheidsbelang zijn dividenduitkeringen zijn belastingvrij. De dividendbelasting kan dan worden teruggevraagd via de jaarlijkse individuele belastingaangifte van de medewerker.

    Betreft het een minderheidsbelang in de onderneming (kleiner dan 5% van de aandelen), dan valt het aandelenbezit in box 3 en valt het bezit onder de reguliere vermogensrendementsheffingen. In Box 3 is er een heffingsvrije voet. Pas boven deze heffingsvrije voet wordt belasting betaald over het rendement (dividend). In box 3 hanteert de Belastingdienst tot 2026 een fictief rendement op aandelen. Over dit rendement wordt belasting geheven van 32% (2023). De waardestijgingen van de aandelen zijn nog steeds onbelast in box 3. 

    Het schenken van aandelen of certificaten van aandelen aan medewerkers is qua belastingen relatief ongunstig. Past het binnen uw werkkostenregeling, dan is dat perfect, maar meestal is de werkkostenregeling te beperkt en kunt u de kosten hier niet in kwijt. U moet zich realiseren dat het schenken van aandelen niet aftrekbaar is voor de vennootschapsbelasting. Een winstdeling is bijvoorbeeld wel aftrekbaar voor de VPB. Wilt u iets schenken, dan kunt u beter een winstdeling uitkeren en de medewerkers zelf te laten besluiten of zij van het netto bedrag aandelen willen kopen. 

    SNPI is in principe voorstander van het voorleggen van een medewerkersparticipatie aan de belastingdienst. Na een akkoord van de belastingdienst, weet u zeker dat de beleggingen van de medewerkers in box 3 vallen en zijn er geen onaangename verrassingen achteraf. Mocht nu blijken dat de belastingdienst later de prijs van de aandelen te laag vindt, dan volgt een naheffing en wellicht ook een boete. 

    Maar het voorleggen aan de Belastingdienst is een tijdrovend proces en de uitkomst niet zeker. U kunt er ook voor kiezen om het protocol van SNPI ten aanzien van waarderingen te volgen en de regeling niet voorleggen. Mochten er toch problemen zijn met de Belastingdienst na afloop, dan helpt SNPI u met het beantwoorden van de vragen. 

    Terug naar FAQ